Bahan-bahannya simple ajer..
Tempoyak
Ikan bilis
Serai tumbuk tumbuk je
Serbuk kunyit
Daun kunyit koyak-koyak kan
Cili giling
Gula
Garam dan
sedikit air
Tempoyak, ikan bilis, cili, serai, daun kunyit, serbuk kunyit dan air sikit |
Kalau suka boleh tambah udang hidup, petai dan daun ulam (ulam apa saya tak pasti...ini versi negeri pahang)
Campurkan semua bahan-bahan di atas dan gaul mesra. Pastu letak jer atas api dan terus kacau sampai tempoyak menjadi pekat. Garam dan gula tu kene seimbangkan sendiri supaya rasa masam tempoyak tu jadi sedap. Masak pun tak lama..jangan berenti kacau sebab bole hangit dengan cepat.
Warna dia pucat plak ni...camera hp ni murah punya....sbnrnya ada kuning2 sikit |
Tadaaa.....siap masak dah ni. |
Bau dia semerbak tau....dah siap jer terus makan dengan nasi panas-panas....lawankan dengan telur dadar pun dah cukup. Memang tak pandang dah kiri kanan. haha. Selamat mencuba ye.
No comments:
Post a Comment